Mécs Anna - Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni.

Önkényesen Örkény-lesen

Mácsait nem lehet Palira venni

 

Mécs Anna

Megjelent: Tétékás Nyúz, 2008. április 23.

 

IV. Kulturális Teaestünkön Mácsai Pál színész, rendező, az Örkény Színház művészeti igazgatója, gondolkodó-filozófus és nem utolsó sorban magával ragadó művész próbálkozott a lehetetlennel: a négyszög körösítésével. Elkockásított kobakunkba nem egyszerű humánkultúrát csöpögtetni, őt mégis lebilincselve hallgattuk.

 

Képes az asztalon ülve mocorogni, beleinni a kérdező poharába, hintázni a széken, fészkelődés közben lerúgni a saját képével díszített plakátot, vagy éppen gyermekként örvendezni az ajándék ELTE-s pólónak, majd véletlenül ottfelejteni egy padon. Mindeközben zseniális színész, elképesztően művelt töprengő, csodálatos előadó, érdekes összefüggéseket feltáró történész, filozófus, esztéta… ez mind Mácsai Pál.

Az összegyűlő tétékások először az érettségijéért izgulhattak. Ugyanis a harmadikig szorgalmasan tanuló, orvosnak készülő Pali, egy nyári focizós-csajozós KISZ tábor után, ahol a zenéért élő, a politikára és a világra magasról tojó konzisok példáját látva rádöbbent, hogy szabad akar maradni és a színészetért létezni. Jelentkezett hát egy amatőr társulatba, a Pinceszínházba, ahol este hattól éjjelig, sokszor délelőttönként is próbáltak. Végzősként az óráira szinte egyáltalán nem járt be, azt csinálta, amit szeretett: „Sokkszerű élmény volt, hogy a saját életem mellett élek.” Ám a szédületes szabadság rekordszámú igazolatlant szült, veszélybe sodorva az érettségi vizsgáját. Szerencsére osztályfőnöke a Színművészetis sikerre való tekintettel igazolta a több mint 300 órányi hiányzását. Ezek után „egyenes flikk-flakkokkal” vezetett útja: habár a Nemzeti, majd a Madách Színház tagja volt, a Magyar Színészkamarai Egyesület alelnökének választották, valamint fiatalon a színész szak után rendezőként is végzett a Színművészeti Főiskolán, mégis akadtak kisebb-nagyobb megingásai. 28 évesen beadta jelentkezését az orvosi egyetemre, a felvételizésről pedig csak orvos barátai tudták lebeszélni; többek ellenkezése ellenére hagyott ott egy-egy színházat, jelentkezett rendezőnek, vagy vágott bele a Madách Kamara művészeti vezetésébe.

Talán ez utóbbi az egyik legjelentősebb mérföldkő az életében. A 2001-ig bulvárszínházként működő „szórakoztatóipari alegység” vezetői posztjára pályázott: egy igazi művészszínházat akart létrehozni, értékes, elgondolkodtató előadásokkal. Sikerrel vette az akadályokat, így a Madách Kamara egy jelentős (Mácsai) Pálfordulattal egészen új életbe kezdett, amit megpecsételve Örkény Színháznak keresztelték át a Deák téri teátrumot.

A névadóhoz személyesen is kötődik a színművész: lassan 12 éve játsza az Azt meséld el, Pista! című egyszemélyes előadását. A darab ötlete a Levelek egy percben című könyv bemutatóján fogant meg, amikor is a felolvasás alatt, az általában ingyenpogácsára hajtó, protézisszagú nénikék a szokásos zsibongástól eltérően el-elhallgattak, fel-felnevettek, együtt éltek a könyvvel és a felolvasókkal, köztük Mácsaival. Az írások „színházért kiáltásán” felbuzdulva a színművész Bereményi Gézával karöltve megszerkesztette a darabot: számítógép híján az összeszedett párszáz oldalt egy műterem padlójára kiterítve rajzszögekkel és cérnákkal próbálták helyes sorrendbe fűzni. A tavaly 400. alkalmat megélő, a mai napig teltházas előadást nem csak Örkény abszurd lénye, írói zsenije és izgalmas optikája, hanem Mácsai közvetlen, életszerű előadásmódja is felejthetetlenné tesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csanna.blog.hu/api/trackback/id/tr21459338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni. Ez a blog azoknak szól, akik nem csak egydimenziósak.

süti beállítások módosítása