Mécs Anna - Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni.

Januári Képletes beszéd

A Rádió Q-n futó Képletes beszéd című tudományos rádióműsorom 2013 januári adásai:

Baktériumok matematikája

Baranyi József, 2013. január 9.

Baranyi József Angliában dolgozó matematikussal, a prediktív mikrobiológia kutatójával beszélgetek. Meddig használható fel egy élelmiszer? A túlzott óvatosság és a felelőtlenség között hol a határ? Miként segít a matematikai modellezés ennek minél hatékonyabb meghatározásában? A Baranyi-modellt világszerte élelmiszer-biztonsági számításokban felhasználják, a modell megalkotójával a hálózatkutatásba is betekintünk a műsor folyamán.

A katalizátorok Lendületet adnak

Novák Zoltán, 2013. január 16.

Az ELTE TTK kémikusa katalitikus eljárásokkal foglalkozik, azon belül is a szén-hidrogén kötések átalakítása jelenti kutatásainak fókuszát. Miként alakul egy kutató életpályája? Mit jelent a Lendület pályázat egy kutatócsoport életében? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Felhők között

Szalai Ferenc, 2013. január 23.

A fiatal mindenevő fizikussal, Szalai Ferenccel a Grid-, vagy ha úgy jobban tetszik Cloud Computingról beszélgetünk: milyen szerepe volt a CERN-nek a terület fejlődésében? Ez a technológia miként járult hozzá nagyszabású virtuális gyógyszerkísérletekhez? És hogyan született meg Ferencék ígéretesen induló "online molekulavására", az mcule.com? És az Open Science Lab-be is bekukucskálunk.

Előzd meg a betegséged!

Molnár Mária Judit, 2013. január 30.

Szépen lassan át kell állni a reaktív gyógyászatról a prediktívre: nem akkor megyek orvoshoz, amikor már nagy a baj és muszáj reagálnom a tüneteimre, hanem megelőzöm a betegségemet. Ehhez persze a szemléletváltás mellett sok mindenre szükség van, például a géntérkép értő használatára. A személyre szabott orvoslásról beszélgettem a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettesével, Molnár Mária Judittal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csanna.blog.hu/api/trackback/id/tr975086640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni. Ez a blog azoknak szól, akik nem csak egydimenziósak.

süti beállítások módosítása