Mécs Anna - Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni.

Mécs Anna: Gyerekzár

gyerekzar_borito_prw_nyaloka.JPG

2017 októberében jelent meg első novelláskötetem Gyerekzár címmel a Scolar Kiadónál. Történeteim elbeszélői apákkal, anyákkal küzdenek, történelmi sérelmek, természettudományos elméletek és vallásos dogmák között próbálnak utat törni maguknak. Gyerekzárral lezárt ajtókkal találják szemben magukat: ahol a gyerekzár véd, de egyben gyerekszerepben is tart, így nem érezhetik meg tetteik súlyát, babásítva maradnak hosszú éveken át. A novellák belső monológok, fiatal lányok, nők belső morgásaik, vívódásaik. Ami kívülről csönd, az belül sokszor heves vihar.

Néhány novella a kötetből:

A szálkás úristenit

Kötőjelek

Párizs szélén van egy pince

Elismerés:

Margó-díj, 2018 - a legjobb első prózakötetnek járó díj

Visszhang:

"Mécs Anna novelláskötete jóval több, mint kezdeti szárnypróbálgatás. A Gyerekzár első kötethez képest meglepően kiforrott hangú, tematikailag jól körülhatárolható, mégis izgalmasan sokszínű novellagyűjtemény." - Benedek Anna kritikája az Élet és Irodalomban.

"Egészen közönséges, hétköznapi felnőttekről van szó, olyanokról, mint én, vagy ön, kedves olvasónk, csak éppen a szerző az orrunk alá dörgöli rejtegetett bűnünket: hogy nemcsak egymásnak, hanem még önmagunknak is idegenek vagyunk." - az olvasoterem.com elemzése.

"Beletelik egy kis időbe, amíg az ember rájön arra, hogy a hinni akarás nem olyan, mint a szarás: erőltetni kell és jön. A szerelem pedig nem egy matematikai feladvány, amit függvények segítségével meg lehet oldani. Mécs Anna első novelláskötete nehéz súlyként nehezedik az olvasóra..." - egy kritika a könyvről a Magyar Narancsban.

"Mécs Anna novellái egyszerre személyesek és általánosak, egyszerűek és átgondoltak, könnyedek és súlyosak." - írja az Irodalmi Jelen átfogó elemzése.

Hangzó:

A Klubrádióban a Belső közlés című műsor vendége voltam (szerkesztette: Pályi Márk, műsorvezető: Szegő János).

A Tilos Rádió szövegaláfestő műsorában, a Kelta Karóban mini, zenés hangoskönyvvé álltak össze a felolvasott novellák és Dj Sanyi zenei imprója.

A bejegyzés trackback címe:

https://csanna.blog.hu/api/trackback/id/tr3813569635

Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni. Ez a blog azoknak szól, akik nem csak egydimenziósak.

süti beállítások módosítása