Mécs Anna - Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni.

Márciusi Képletes beszéd

A Rádió Q-n futó Képletes beszéd című tudományos rádióműsorom 2013 márciusi adásai:

Tetvektől a biofegyverekig

Rózsa Lajos, 2013. március 6.

Élősködés! A parazitákról beszélgettünk: mi a biológiai jelentőségük? Miért terjesztjük szeretteink között a hajtetveket? És hogyan hozható a biofegyverkezés a parazitológiával összefüggésbe?  Rózsa Lajos volt a vendégem, aki az MTA-MTM-ELTE Állatökológiai Kutatócsoport tagja - így az otthonukat jelentő Magyar Természettudományi Múzeum jelenlegi helyzetéről is beszélgettünk.

Csillagszeműek

Kovács Ilona, 2013. március 13.

Kovács Ilonával beszélgettem arról, hogy a BME TTK után miért a Pázmány bölcsészkarán alapít kutatócsoportot, hogy milyen volt Julesz Béla világhírű látáskutató laborjában dolgozni, hogy agyunk mikor áll készen a mélységlátás elsajátítására (és ennek a felfedezésnek milyen hatása lehet a koraszülött-gondozásra), és hogy a látás-tanulás-alvás hármasa miként kapcsolódik össze Williams szindrómások esetén.

Matematika-biológia interakció

Bánky Dániel, Kerepesi Csaba, Szalkai Balázs, 2013. március 27.

A Protein Information Technology Group három fiatal kutatójával, Bánky Dániellel, Kerepesi Csabával és Szalkai Balázzsal beszélgettem. Az alapvető kérdésünk az volt, hogy az informatikai és matematikai technikákat miként lehet alkalmazni gyógyszerkutatási, diagnosztikai problémák esetén. Dániel a fehérje-fehérje interakciós hálózatról, Csaba a most induló Amphoranetről, Balázs pedig az Alzheimer-kórral, cukorbetegséggel és DNS-javító génekkel kapcsolatos kutatásairól mesélt. És az is kiderült, hogy ki miként csöppent a csoportba, miként került kapcsolatba Grolmusz Vince matematikussal, csoportvezetővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://csanna.blog.hu/api/trackback/id/tr215229759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokdimenziós történetek

Vannak sokdimenziós emberek. Lételemük, hogy egyszerre tartoznak sok helyre, és egyszerre kívülállók is mindenhol. Szeretik sok oldalról megvizsgálni a kérdéseket. Ezeket az embereket és történeteiket szeretném itt megmutatni. Ez a blog azoknak szól, akik nem csak egydimenziósak.

süti beállítások módosítása